Снимка Pexels 50 млрд. долара са предивдени за по-бързо прекратяване на

...
Снимка Pexels 50 млрд. долара са предивдени за по-бързо прекратяване на
Коментари Харесай

Световните сили с план за 50 млрд. долара за прекратяване на пандемията

Снимка Pexels
 
50 милиарда $ са предивдени за по-бързо преустановяване на пандемията. Прекратяването на пандемията е проблем, който може да бъде решен, само че изисква световни дейности в този момент. Това показват в общ зов за равнопоставеност във имунизирането Кристалина Георгиева, ръководещ шеф на Международния валутен фонд, Тедрос Адханом Гебрейесус, общоприет шеф на Световната здравна организация, Дейвид Малпас, президент на Групата на Световната банка, и Нгози Оконджо-Ивеала, общоприет шеф на Световната комерсиална организация, съобщи

Някои богати страни към този момент разискват въвеждането на бустерни ваксини за популацията си, голямото болшинство хора в разрастващите се страни — даже здравните служащи на първа линия — към момента не са получили първата си ваксина. В най-незавидно състояние са страните с ниски приходи, които са получили по-малко от 1% от приложените досега ваксини. Все по-често следим в двете посоки развиване на пандемията, при което по-богатите страни имат достъп до ваксини, а по-бедните изостават.

" Неравномерното систематизиране на имунизациите освен оставя неизброими милиони хора уязвими към вируса. То също по този начин разрешава появяването на смъртоносни разновидности, които още веднъж се популяризират по целия свят. Поради продължаващото разпространяване на новите разновидности, даже страни с напреднали стратегии за имунизация са принудени още веднъж да вкарат по-строги ограничения за публично здраве, а някои към този момент вкараха и ограничавания за пътешестване. Продължаващата пандемия на собствен ред води до задълбочаване на разликите в икономическото положение, което има негативни последствия за всички. Не е нужно обстановката да следва точно тази траектория на развиване. Ето за какво през днешния ден призоваваме за ново ниво на интернационална поддръжка и използване на засилена и съгласувана тактика за имунизиране на света, подкрепена с ново финансиране ".

Неотдавнашно предложение на чиновници на МВФ предлага проект, на стойност 50 милиарда $, който ще докара до по-бързото преустановяване на пандемията в разрастващите се страни, ще понижи броя на инфекциите и загубите на човешки живот, ще форсира икономическото възобновяване и ще генерира към 9 трилиона $ в допълнение международно произвеждане до 2025. " Това е печеливш ход за всички, тъй като почти 60% от облагите ще отидат за нововъзникващите пазари и разрастващите се стопански системи, а останалите 40% ще облагодетелстват развития свят ".

Какво включва предлагането?

Първо, належащо е да бъдем по-амбициозни и да имунизираме повече хора с по-бързи темпове: СЗО и нейните сътрудници от COVAX са си сложили за цел до края на 2021 година да имунизират почти 30% от популацията във всички страни. Но тази цифра може да доближи даже 40% посредством други съглашения и внезапно увеличение на вложенията, с цел да успеем да имунизираме най-малко 60% от популацията доникъде на 2022. За тази цел е належащо в допълнение финансиране за страните с ниски и междинни приходи, като забележителна част от него е под формата на безплатни средства и финансиране при преференциални условия. За да осигурим повече ваксини в незабавен порядък, е належащо незабавното даряване на дози на разрастващите се страни в синхрони с националните проекти за разрастване на имунизационните акции, в това число посредством COVAX. Необходимо е също по този начин съдействие в региона на търговията за обезпечаването на свободни трансгранични потоци и увеличение на доставките на първични материали и подготвени ваксини.

Второ, обезпечаване против отрицателни опасности, като да вземем за пример нови разновидности на вируса, които могат да наложат слагането на бустерни ваксини. Това значи, че са нужни вложения в спомагателен потенциал за произвеждане на най-малко 1 милиард дози ваксини, диверсификация на производството в райони с дребен настоящ потенциал, шерване на технологии и ноу-хау, разширение на обсега на геномното наблюдаване и наблюдението на веригата на доставки, както и създаване на проекти за деяние при изключителни обстановки справяне с разновидности на вируса или разтърсвания в доставките. Трябва да се отстранен всички спънки пред разширението на предлагането на ваксини и в тази връзка призоваваме членовете на СТО да ускорят договарянията за прагматично решение по отношение на интелектуалната благосъстоятелност. Редица страни с ниски и междинни приходи също подхващат стъпки за вложение в локалния си индустриален потенциал, което е от основно значение освен за прекратяването на тази пандемия, само че и за подготовката ни за идната.

Трето, неотложно усилване на тестванията и следенето, снабдяването с О2, лечебните ограничения и ограниченията в региона на публичното здраве при редом ускорение на въвеждането на ваксини и разрастване на самодейността ACT-Accelerator. СЗО, УНИЦЕФ, Световната банка и Gavi правят оценки на готовността за имунизиране в над 140 разрастващи се страни и дават поддръжка и финансиране на място като подготвителна стъпка за разгръщането на имунизационни акции.

По отношение на разноските:

Съществуват съществени причини от общата сума от 50 милиарда $ най-малко 35 милиарда $ да бъдат предоставени под формата на безплатни средства. Правителствата на страните от Г-20 изпратиха позитивни сигнали, като признаха значимостта на даването на към 22 милиарда $ в допълнение финансиране за 2021 за самодейността ACT-Accelerator. Необходимо е в допълнение финансиране в размер на към 13 милиарда $, с цел да се усилят доставките на ваксини през 2022 и да се разширят тестванията, терапиите и наблюдението. Останалата част от средствата по общия проект за финансиране на стойност от почти 15 милиарда $ може да се обезпечи от националните държавни управления, подкрепени от многостранни банки за развиване, в това число финансовия механизъм на Световната банка за имунизиране на стойност 12 милиарда $.

" Инвестирането на 50 милиарда $ за преустановяване на пандемията е евентуално най-хубавият метод за разходване на обществени средства, на който можем да станем очевидци през живота си. То ще донесе големи дивиденти за развиването и ще подтиква растежа и благосъстоянието в международен мащаб. Възможностите обаче бързо се затварят във времеви проект — колкото по-дълго чакаме, толкоз по-висока цена, измерена като човешко страдалчество и стопански загуби, ще платим ".

МВФ приготвя невиждано систематизиране на специфичните права на тираж (СПТ), с цел да усили запасите и ликвидността на своите членове. СЗО се стреми да обезпечи финансиране, с цел да може да посрещне незабавните потребности по линия на своя Стратегически проект за подготвеност и реагиране и партньорството ACT-Accelerator, както и COVID-19 Technology Access Pool (C-TAP), подтикват шерването на ноу-хау и технологии. До средата на годината Световната банка ще започва планове за имунизиране в най-малко 50 страни, а Международната финансова корпорация ще работи за активизиране на частния бранш за увеличение на доставките на ваксини за разрастващите се страни. СТО пък работи по освобождението на веригите за доставки, с цел да бъде проектът сполучлив.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР